Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Așa cum revin în sarcina proprietarilor cheltuielile privind reparațiile condominiului, la fel trebuie asumată și plata cheltuielilor privind liftul.
29 februarie 2024

Cine poate fi scutit de la plata cheltuielilor privind liftul?

     În cadrul unui condominiu, liftul reprezintă un bun comun, prin urmare cade în sarcina tuturor proprietarilor din condominiu să ia parte la plata cheltuielilor privind întreținerea și reparațiile liftului, pentru că acestea reprezintă obligații ale proprietarilor față de proprietatea comună. Singura cheltuială de la care pot fi scutiți în condițiile legii unii dintre proprietari, este cea care ține de costurile cu energia electrică generate de funcționarea ascensorului.

     Așa cum revin în sarcina proprietarilor cheltuielile privind reparațiile condominiului (holuri, acoperiș, subsol), deși nu-i afectează degradările în mod direct pe toți, tot astfel există responsabilitatea acoperirii costurilor generate de buna funcționare a liftului, care este o parte a proprietății comune. 

     Conform art. 75(4) din Legea 196/2018 „Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.”     

     Prin urmare, repartizarea costurilor privind liftul se face în două moduri distincte: pe număr de persoane în ceea ce privește cheltuielile pentru energia electrică și pe cotă parte indiviză se repartizează cheltuielile pentru întreținerea și reparațiile acestuia.

     Astfel, în privința costurilor cu energia electrică consumată ca urmare a utilizării liftului „în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor ... persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.” - articolul 75(5) din Legea 196/2018.

     Repartizarea cheltuielilor pentru întreținerea lunară cu privire la mentenanța și reparațiile ascensorului se face către toți proprietarii din condominiu și se distribuie în listele de plată, proporțional cu cota-parte indiviză deținută de aceștia.

     În concluzie, niciun proprietar nu poate fi exceptat în totalitate de la plata cheltuielilor privind liftul, singura excepție fiind cea legată costurile cu energia electrică, de la care pot fi exceptați anumiți proprietari, în condițiile legii.

     Asociațiile de proprietari au obligația respectării prevederilor legale în vigoare privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate în cadrul adunărilor generale/de către comitetul executiv, prin încălcarea dispozițiilor legii, sunt nule de drept!

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole