Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Calitatea de proprietar nu presupune în mod automat și deținerea calității de membru al asociației de proprietari. Susținem informarea corectă a proprietarilor!
18 februarie 2024

Calitatea de membru al asociației de proprietari

     Calitatea de proprietar nu presupune în mod automat și deținerea calității de membru al asociației de proprietari! Acest fapt își regăsește explicația în dreptul fundamental privind libera asociere, garantat atât prin Constituția României, cât și prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului sau Declarația Universală a Drepturilor Omului (ONU, 1948) - prin urmare nimeni nu poate fi obligat să se asocieze în diferite forme de organizare (inclusiv asociații de proprietari).

     Chiar dacă un proprietar nu poate fi obligat să devină membru al asociației, totuși este recomandat ca acest lucru să se întâmple pentru ca acesta să-și poată exercita o serie de drepturi din calitatea de membru, pe care nu le-ar avea dacă nu ar adera la asociație.

     Legea 196/2018 definește membrul asociației de proprietari ca fiind „proprietarul semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociație”, fără niciun fel de alte formalități. Președintele asociației de proprietari nu are dreptul să refuze o astfel de cerere, dar are obligația să înregistreze respectiva solicitare și să întocmească un act adițional la acordul la asociere, pe care ulterior are răspunderea de a-l atașa la dosarul de înființare al asociației, de a-l păstra la sediul asociației, de a-l prezenta compartimentelor specializate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora și de a-l depune la judecătoria pe a cărei rază teritorială e află condominiul, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare.

      Printre drepturile proprietarilor care dețin calitatea de membru al asociației, se numără:

  • posibilitatea de a participa, a vota, a alege și de a fi aleși în cadrul adunărilor generale (fără a fi membru, proprietarul poate participa la adunarea generală doar în calitate de observator și poate să-și exprime acordul de voință doar în cazul anumitor decizii clar definite în lege). În cadrul adunării generale membrul asociației de proprietari poate reprezenta cel mult un membru absent; de asemenea membrul asociației poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant împuternicit de acesta.
  • 20% dintre membrii asociației de proprietari pot convoca adunarea generală extraordinară și pot discuta/adopta hotărârile care se impun în privința bunei funcționări a asociației.
  • controlul asupra activității financiar contabile a asociației de proprietari efectuat de către compartimentele specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul administrației publice locale, poate fi solicitat numai de către proprietarii care au și calitatea de membrii ai asociației.

 

     Odată cu pierderea calității de proprietar în respectivul condominiu, încetează și cea de membru al asociației de proprietari!

     Lipsa calității de membru al asociației sau renunțarea la aceasta, nu exonerează proprietarii de plata vreunei părți sau în totalitate a cotelor de întreținere!

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole