Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

CONSTITUȚIA ROMÂNIEI: art. 40 (1) ,,Cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere.”
11 aprilie 2022

Asocierea liberă/,,asumată” în contextul Legii 196/2018

     CONSTITUȚIA ROMÂNIEI: art. 40(1) ,,Cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere.”

     Legea 196/2018:

     - art. 1(1): ,,Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice și tehnice cu privire la: a) înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel puțin 3 unități de proprietate imobiliară”

     - art. 18: ,,Dacă numărul proprietarilor dintr-un condominiu scade sub 3 ca urmare a unor acte de înstrăinare, proprietarul sau proprietarii cer judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află imobilul încetarea personalității juridice”

     Procedura de înființare a asociațiilor de proprietari definită de Legea 196 /2018 este prevăzută de articolele: 13, 14, 15, 16, 17 și 19.

     Procedura de desființare a asociațiilor de proprietari: nu există o astfel de formulare în Legea 196/2018!

     Dacă este asocierea liberă, de ce Legea 196/2018 nu oferă posibilitatea desființării asociațiilor de proprietari, punând la dispoziție o procedură similară ca și în cazul înființării?

     Putem concluziona că Legea 196/2018 este un ,,aspirator” al asocierii și că în realitate vorbim de o asociere ,,asumată” ?

     Schimbarea opticii asupra asocierii în cadrul asociațiilor de proprietari ar duce implicit la o delimitare în raport cu OG 26/2000 (care face referire la asociații și fundații) și ar pune bazele unui alt concept pe care să fie construită o nouă lege care să reglementeze activitatea din cadrul asociațiilor de proprietari.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole