Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Asociațiile de proprietari vor putea accesa fonduri pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic ridicat. Susținem informarea corectă a proprietarilor!
15 noiembrie 2022

Asociațiile de proprietari vor putea accesa fonduri pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic ridicat

     Au apărut normele de aplicare ale Legii 212/2022, privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului Național de Consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

     Ordinul numărul 2.853 din 7 noiembrie 2022, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 212/2022, a fost publicat joi,10 noiembrie 2022, în Monitorul Oficial și va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023 (cfm.art.3).

     În ceea ce privește asociațiile de proprietari care doresc accesarea de fonduri de la stat pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic ridicat, vor trebui să înainteze o solicitare primăriilor în a căror rază teritorială se află, care va trebui să conțină o hotărâre a adunării generale, obținută cu acordul tuturor proprietarilor, care să reflecte acordul de voință al acestora cu privire la efectuarea lucrărilor de consolidare; în cazul în care nu există înființată o asociație de proprietari, rămâne valabilă aceeași cerință și anume să existe acordul tuturor persoanelor care dețin unități locative în respectiva clădire.

     Ordinul 2.853/7 nov. 2022, prevede la art. 7(1) că:

   ,,În aplicarea art. 20 alin. (1) din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, denumită în continuare lege, în vederea încheierii contractelor de finanțare, beneficiarii subprogramului prevăzut la art. 2 alin. (1) trebuie să încarce în platforma digitală următoarele documente:

   a) hotărârea asociației de proprietari sau hotărârile tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, adoptate cu acordul unanimității proprietarilor, iar, în cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, acordul scris al tuturor proprietarilor, prin care se aprobă sau sunt de acord cu introducerea în Program, precum și cu proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții; ...”

     Conform aceluiași ordin, la articolul 5(1) se precizează că pot fi acceptate în program numai clădirile care au un regim de înălțime minim P+3:

   ,,Clădirile care fac obiectul Subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință vor fi incluse în Program, dacă întrunesc cumulativ următoarele criterii:

  a) prezintă un regim de înălțime de minimum P + 3 etaje și minimum 10 apartamente;

  b) valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20g.

     Proprietarii care dețin unități locative în clădirile pentru care s-au încheiat deja contracte de consolidare în baza OG 20/1994 , nu mai pot beneficia de prevederile Legii 212/2022, așa cum este prevăzut de art. 37 din legea amintită anterior: ,,Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul clădirilor cu destinația de locuință multietajate, încadrate în clasa de risc seismic RsI, pentru care, până la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi, au fost semnate contractele de execuție a lucrărilor de intervenții în baza programelor aprobate în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora le sunt aplicabile prevederile actelor normative în vigoare la data inițierii acestor proceduri.”

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole