Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Asociațiile de proprietari din Câmpulung obligate de primărie să îngrijească spațiile verzi de lângă blocuri. Susținem informarea corectă a proprietarilor!
12 mai 2024

Asociațiile de proprietari din Câmpulung obligate de primărie să îngrijească spațiile verzi de lângă blocuri

     Reprezentanții administrației publice locale din municipiul Câmpulung s-au gândit că ar fi foarte bine dacă altcineva le-ar face treaba în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi (adică a domeniului public) din jurul imobilelor / blocurilor. În acest sens au emis în anul 2018 o hotărâre de consiliu local, nr. 26 / 28.02.2018, care prevede la articolul 14 că: „Asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi juridice proprietarii sau chiriaşii de imobile sau apartamente, toţi cetăţenii Municipiului Câmpulung, sau aflati in tranzit, au următoarele obligaţii: c) de a menţine curăţenia şi de a întreţine spaţiile verzi, căile de acces, locurile de joacă, spaţiile de parcare şi spaţiile amenajate pentru depozitarea deşeurilor menajere aflate în jurul imobilului (bloc de locuinţe şi/sau spaţii comerciale)

     Tupeul celor din primărie a continuat și la finalul anului 2023, când în loc să conștientizeze că îi pun pe cetățenii municipiului să le facă treaba, și astfel să corecteze greșeala făcută în anul 2018, reprezentanții administrației publice au adăugat în legea locală o nouă responsabilitate, completând și cu obligația ca asociațiile de proprietari, persoanele fizice şi/sau juridice să toaleteze vegetația care afectează domeniul public. În plus, a fost majorată și valoarea maximă a sancțiunilor atât pentru pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice - modificările au fost făcute prin HCL 279/28.12.2023.

     Ca să sublinieze această obligație, printr-un comunicat aflat pe site-ul Primăriei Municipiului Câmpulung a fost transmisă următoarea informare:

   „Primăria Municipiului Câmpulung aduce la cunoștința asociațiilor de proprietari, persoanelor fizice și juridice proprietari sau chiriași de imobile sau apartamente, tuturor cetățenilor Municipiului Câmpulung că au obligația de a asigura, menține și de a întreține în permanență curățenia spațiilor verzi din jurul imobilelor, toaletarea arborilor din imediata apropiere pentru a permite o circulație normală pietonilor, precum și de a curăța șanțurile / rigolele aferente proprietății. În caz de nerespectare, se sancţionează contravenţional conform HCL nr. 279/2023 cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei.”

     Unul dintre susținătorii acestui demers al primăriei, a fost și este viceprimarul USR, Alin Vlădău, ales în această funcție la data de 31.01.2024, care a ținut să precizeze următoarele: „Fac apel la cetăţeni să se gospodărească și ei singuri. La fel, și la asociațiile de proprietari care gestionează suprafețele mici de teren pe care le au în jurul blocurilor ... Fac apel la toți cetăţenii şi la toate asociațiile să facă curățenie în jurul blocului atât cât pot. Unde nu pot, îi ajutăm noi ... Au câte un zarzăr în faţa blocului care s-a dezvoltat haotic şi nu îndrăznesc… că dacă nu le dă voie Primăria?! Primăria îţi dă voie, numai să nu-l distrugi. Fă-i o coroană frumoasă, resturile adună-le grămăjoară şi venim noi şi o luăm ... Nu vrem să amendăm proprietarii care nu-şi curăță şanțul până când nu lansăm un apel să-și facă și ei curățenie în dreptul proprietăților” - evenimentulmuscelean.ro

     În timp ce Primăria Municipiului Câmpulung le-a impus propriilor cetățeni să întrețină parte din domeniul public, mai mulți proprietari din cadrul asociațiilor au ajuns să facă solicitări către administrația publică locală prin care au cerut sprijin financiar pentru reparațiile acoperișurilor blocurilor sau a conductelor din subsol, și asta pentru că asociațiile de proprietari din care fac parte nu au aprobat și nu au colectat fondul de reparații. Tot viceprimarul Alin Vlădău a fost cel care s-a implicat și în această problemă, aducându-și aportul la conceperea unei informări prin care li s-a pus în vedere asociațiilor de proprietari să constituie și să colecteze fondul de reparații și cel rulment, așa cum este de fapt și prevăzut în Legea 196/2018.

     Având în vedere acest exemplu de neînțelegere și neaplicare a legii, de la nivelul primăriei până la cel al proprietarilor, să mai avem așteptări la o funcționare normală în ceea ce privește asociațiile de proprietari și a departamentelor specializate din cadrul primăriilor, cât timp la nivel local (și Câmpulung nu este singurul exemplu) nu se face diferența între proprietatea privată (fie ea și comună) și cea publică, între cine și cum ar trebui să le administreze / gestioneze / modernizeze etc ?

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole