Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Acolo unde încă mai funcționează asociațiile de locatari, multe dintre primării au făcut înștiințări/notificări, au informat pe site...etc
07 aprilie 2022

Asociațiile de locatari și reacția Administrației Publice Locale

Art. 104 (1) din Legea 196/2018 prevede faptul că:

,,În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile de locatari ... care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi”

Acolo unde încă mai există asociații de locatari, multe dintre primării au făcut înștiințări/notificări, au informat pe site...etc. În urma unei solicitări adresată către mai multe primării, am extras cele mai interesante 5 răspunsuri:

1. Primăria Iași: ,,Pe raza U.A.T. Iași, la acest moment, funcționează 578 de asociații de locatari. Autoritatea Publică Locală a notificat și îndrumat toate asociațiile de locatari pentru intrarea acestora în legalitate.”

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.png578 de asociații de locatari reprezintă pe departe recordul național (negativ) în materie, ceea ce înseamnă că peste 70% dintre asociațiile de locatari din țară se află la Iași.

2. Primăria Alba Iulia: ,,Asociațiile de locatari au fost somate, în scris, să se reorganizeze în asociații de proprietari. Ca urmare, acestea au demarat procedurile de reorganizare.”

3. Primăria Hunedoara: ,, ... asociațiile de proprietari aveau obligația reorganizării conform legii, nerespectarea acestei prevederi având efecte juridice aplicabile acestora. Instituția noastră nu are cunoștință din verificările efectuate că mai există asociații de locatari.”

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.pngVestea bună este că nu mai există asociații de locatari, cealaltă veste ,,și mai bună” este că dacă asociațiile de proprietari nu s-au reorganizat conform L.196/2018 (adică pe un condominiu), nu există nicio sancțiune prevăzută de norma legală și atunci primăriile nu pot decât să ,,admire” acest fenomen, după cum bine au subliniat cei de la Hunedoara.

4. Primăria Slobozia: ,,Transformarea asociațiilor de locatari în asociații de proprietari s-a realizat în anii anteriori, cu ajutorul compartimentului din cadrul Primăriei Slobozia, prin îndrumarea, consilierea și sprijinul acordat acestora precum și prin distribuirea documentelor necesare în vederea obținerii personalității juridice.”

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.png felicitări celor din Slobozia pentru modalitatea de abordare!

5. Primăria Târgu Jiu: ,,La asociațiile de locatari netransformate în asociații de proprietari au fost luate următoarele măsuri:

- au fost întocmite procese verbale de constatare la asociațiile de locatari în care au fost stabiliți pașii ce trebuie urmați pentru transformarea acestora în asociații de proprietari

- au fost organizate întâlniri cu proprietarii din asociațiile de locatari pentru a le explica necesitatea și modul de organizare în asociații de proprietari”

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.png felicitări celor din Târgu Jiu pentru modul în care și-au înțeles rolul de sprijinire și îndrumare!

* datele au fost obținute în luna aprilie/2021.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole