Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Una dintre probleme cu care m-am confruntat a fost aceasta: din punctul meu de vedere, Adunarea Generală este "forul decizional suprem al asociației"
11 februarie 2022

Asociații de proprietari, opinie președinte

Bogdan L., președinte (București)

     Una dintre probleme cu care m-am confruntat a fost aceasta: din punctul meu de vedere, Adunarea Generală este "forul decizional suprem al asociației" iar "asociația nu este proprietarul proprietății comune, ci doar o gestionează". Prin urmare eu consider că deciziile asociației se iau întotdeauna de membri, nu de proprietari. Pentru unele decizii (sensibile) ale asociației, legea cere acordul (scris) al proprietarilor (in funcție de situație): - în unele cazuri jumătate+1 - în alte cazuri două treimi - pentru anumite situații, e nevoie de acordul tuturor proprietarilor (ex: vânzare/modificare/etc) .Având în vedere că deciziile asociației sunt luate de membri, e absurd sa convoci adunare generală unde să chemi toți proprietarii. Convoci întotdeauna doar membri și pentru deciziile unde este și nevoie de "acordul proprietarilor", strângi semnăturile în următoarele 30 zile ( ca la înființarea asociației ). Pe proprietarii non-membri, consider că e suficient sa îi informați prin afișare la avizier / scrisori email etc. Lucrurile acestea ar trebui clarificate în viitoarea formă a legii. În forma actuală sunt total haotice. Nici cei care scriu legea nu își mai dau seama ce au vrut sa facă acolo.

 

Vasile Pop, președinte (Satu Mare)

     În Legea 196/2018 se întrevăd nuanțele unor bune intenții printre care: repartizarea cheltuielilor, obligația constituirii fondului de reparații, preocuparea pt. combaterea comportamentului discreționar al conducerii asociației etc. Se pare că, în timp ce scria legea, legiuitorul era tot timpul tras de mânecă de un avocat care-i zicea mereu: ,,Lasă-mi și mie ceva!’’. Și i-a lăsat o grămadă de definiții și articole care se bat cap în cap, exprimări echivoce, unele stupide și hilare, proceduri complicate ale ,,democrației la bloc’’ ca și cum accederea în funcție de conducere te-ar realiza personal, răspunderi ale conducerii pt. obligații chinuitoare cu pedepse pe măsură fără să se gândească că la asociațiile mici cei din CEX nu sunt remunerați că nu-i de unde. Procedurile greoaie de convocare, de stabilire a cvorumurilor și baremelor de vot țin capul de afiș al punctelor slabe ale legii și nu numai. Drumurile la judecătorie pe care unii înțeleg că trebuie făcute, alții că nu, le urmează îndeaproape(de la înființare, reactualizare, aderări de noi membri.

     Autoritatea publică locală s-a instruit după ureche. Chiar și cei mai cu aplecare spre înțelegerea legii nu au realizat unde sunt punctele slabe sau contradictorii ale legii și au transmis mai departe, prin asociații, tot felul de lucruri eronate. Pentru funcțiile aferente trebuiau angajați oameni noi, prin concurs nu recuperați cei fără de ocupație din primării sau trebuia să se instruiască temeinic într-un cadru profesionist.

Alte Articole