DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Cîlțea Cristian - expert contabil – cenzor și administrator de condominii atestat
Prin art.28 se conferă dreptul proprietarilor de a se adresa compartimentului din primărie în situația în care solicitările lor au fost nesoluționate sau soluționate necorespunzător, iar art.29 conferă proprietarilor sau oricăror persoane ce se consideră vătămați într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator posibilitatea de a se adresa în scris compartimentelor prevăzute la art.10.
În vederea facilitării comunicării dintre autoritățile administrației publice locale și asociațiile de proprietari, președintele asociației de proprietari este obligat să transmită, în termen de 30 de zile de la data modificării, compartimentelor prevăzute la art. 10 datele de contact actualizate privind președintele, membrii comitetului executiv, membrii comisiei de cenzori sau, după caz, cenzorul și administratorul, art. 62, iar administratorul are obligația de a depune semestrial la compartimentul specializat în sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari pe a cărei rază teritorială se află condominiul situația soldurilor elementelor de activ și pasiv, art. 66 alin. (1) lit. n).
Având în vedere că pentru președinte și membrii comitetului executiv legea nu impune o anumită pregătire economică și/sau juridică, ci doar pentru cenzor și curs de calificare și atestare pentru administrator, precum și faptul că președintele are de îndeplinit suficiente proceduri devine extrem de importantă deschiderea primăriei în acordarea reală a sprijinului și îndrumării asociațiilor de proprietari cu rol principal de prevenție.
Din istoricul situațiilor soldurilor elementelor de activ și pasiv depuse semestrial de asociațiile de proprietari, din lipsa depunerii acestora, precum și din sesizările primite de la proprietari, compartimentul specializat din cadrul primăriei poate trage concluzii destul de întemeiate despre o posibilă situație de avarie dintr-o asociație de proprietari arondată teritorial și să întreprindă o minimă verificare ori la fața locului, ori prin chemarea președintelui la sediul primăriei pentru clarificări.
Emil Hâlcu, administrator de condominii atestat
APL este sublimă , dar lipsește cu desăvârșire în peste 98 % din localități ... Bineînțeles că atribuțiunile îi sunt și amputate de Legea 196/2018 .... Au atribuțiuni de control DOAR pe gestiunea financiar contabilă .... iar in acest caz se eschivează că nu au specialiști și se rezumă doar la inventar sold casă . Acolo unde s-au implicat și în litigiile dintre proprietari și / sau conducerile asociațiilor , le este contestată implicarea pe motiv ca nu este prevăzută în lege . Concret, la Buzău în cadrul unei Adunări Generale au venit și salariații BICAP invitați de președinte și cenzor ( o nebună luase firma de protecție și pază și primea în sală doar pe cine voia ea pe baza de tabel, nepermițând accesul președintelui în funcție și al cenzorului ) . Scandal , Politie , procese de 3 ani .... și rezultatul este ZERO . Funcționarii BICAP s-au ales cu plângeri disciplinare , Comisia de Disciplină , s-a ajuns la în nov 2021 să fie mutați toți prin Decizie a Primarului în cadrul altor Direcții ... Altă componență în BICAP , ăștia de frică nu mai pleacă la nici un control , stau cu curul lipit de scaune în birouri și doar relaționează la telefon ... trist ...
Iar în caz de reclamații, ne trimit nouă reclamația în copie si ne cer sa formulăm punctul nostru de vedere ... și BASTA!
În aceste condiții la Buzău, noi administratorii ne-am asociat în Asociația Profesională a Administratorilor de Condominii din Buzău, persoana juridică, ne-am comunicat la primărie organele de conducere și statutul, în vederea cooperării și colaborării instituționale. Eu sunt (momentan) Director Executiv ...
Legea 196 trebuie să revină la formularea din Legea 230, APL să aibă și atribuțiuni de verificare si control d.p.d.v. juridic (spre exemplu și să participe la Adunări Generale la solicitarea asociațiilor sau din oficiu, prin sondaj, etc.)
Având în vedere practica neunitară de convocare, reconvocare, ținere a adunărilor generale, formalitățile aferente etc. în modificările la Legea 196 ar trebui ca în materie de convocare a adunărilor generale, un exemplar al convocatorului să fie depus la primărie și să fie postat pe site-ul APL la secțiunea dedicată și să primească aviz de legalitate d.p.d.v juridic.”