Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

585.609, 63 lei furați în 8 ani de un administrator, de la o asociație de proprietari din Sibiu. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!
08 septembrie 2024

585.609, 63 lei furați în 8 ani de un administrator, de la o asociație de proprietari din Sibiu

     Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu la data de 01.02.2023, s-a dispus trimiterea în judecată a unui administrator de condominii sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare în formă continuată.

     Astfel, din conținutul rechizitoriului a reieșit faptul că  în calitate de angajat al unei asociației de proprietari, administratorul și-a însușit în mod repetat din gestiunea asociației, în funcție de necesitățile personale, în perioada 01.01.2010 – 03.02.2018, suma totală de 585.609, 63 lei ce provenea din încasările în numerar achitate la casieria asociației de către sau în numele proprietarilor din respectivul condominiu.

     Deși conform rechizitoriului, valoarea presupusului prejudiciu era mult mai mare, pe parcursul anchetei președintele asociației de la acea vreme a declarat la audierea care a avut loc în luna ianuarie 2018, că asociația se constituie parte civilă cu suma de 200.000 lei care, reprezintă datoriile asociației față de terți, plus valoarea fondul de rulment.

     Având în vedere că ulterior audierii a fost convocată o adunare generală în care a fost ales un nou președinte în cadrul asociației, 3 luni mai târziu tot în cadrul anchetei acesta a declarat că asociația se constituie parte civilă cu suma de 198.000 lei, făcând totuși mențiunea că prejudiciul concret se va stabili în urma efectuării unei expertize contabile judiciare.

     Din cuprinsul expertizei contabile judiciare care s-a efectuat în cadrul procesului, a reieșit aceeași valoare (ca și în rechizitoriul parchetului) a prejudiciului produs de fostul administrator și anume la suma de 585.609, 63 lei.

     Având în vedere că între suma reieșită din raportul de expertiză contabilă (585.609, 63 lei) și valoarea cu care asociația de proprietari s-a constituit parte civilă (198.000 lei) este o evidentă diferență, instanța a dispus emiterea unei adrese către asociația de proprietari pentru a  se face precizarea cu privire la suma concretă cu care se constituie parte civilă în cauză.

     Reprezentantul asociației de proprietari nu a înțeles să dea curs solicitării instanței și astfel să precizeze valoarea cu care se constituie parte civilă (asta deși conform raportului de expertiză, valoarea prejudiciului s-a ridicat la suma de 585.609, 63 lei), prin urmare instanța s-a raportat la suma de 198.000 lei (reprezentând valoarea cu care asociația de proprietari s-a constituit parte civilă conform rechizitoriului) și a admis această valoare ca fiind prejudiciul cauzat asociației de administrator.

     Prin hotărârea de la mijlocul lunii august 2024 și rămasă definitivă, instanța l-a obligat pe administrator să achite către asociația de proprietari suma de 198.000 lei, reprezentând daune materiale.

     În privința laturii penale, instanța a constatat că la dat de 02.02.2023 s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii privind infracțiunea de delapidare în formă continuată, astfel încât a încetat și procesul penal pornit împotriva fostului administrator.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole