Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

„Primăria Brăila nu poate interveni în contabilitatea unei asociații de proprietari, nici nu-i poate impune cum să se gospodărească”
11 decembrie 2023

„Profesionalismul” etalat de Primăria Brăila în raport cu activitatea asociațiilor de proprietari

     Informații prețioase oferite de Primăria Brăila se află pe site-ul instituției publice, în legătură cu modalitatea de raportare la activitatea asociațiilor de proprietari, prin intermediul cărora este adus la cunoștință faptul că „Primăria Brăila nu poate interveni în contabilitatea unei asociații de proprietari, nici nu-i poate impune cum să se gospodărească” – ceea ce este un fapt corect, administrația publică locală neputând impune nimănui absolut nimic, eventual dacă sunt constatate anumite deficiențe, poate dispune anumite măsuri sau aplica sancțiuni.

     Însă în continuarea mesajului se menționează că „Aceste lucruri se rezolvă prin notificări interne către conducerea asociației, prin expertize tehnice sau contabile, sau prin acțiuni în instanță” – din toată propoziția doar partea cu instanța este cea adevărată, în sensul că doar printr-o hotărâre judecătorească se pot impune diverse aspecte ce țin de activitatea asociației de proprietari.

     În realitate prin acest anunț, Primăria Municipiului Brăila „se spală pe mâini” de rolul privind controlul privind activitatea asociațiilor (pe lângă cel de sprijinire și îndrumare) - până și departamentul specializat poartă denumirea de „Serviciul Investiții și Îndrumare Asociații de Proprietari”.

     Primăria Municipiului Brăila are totuși preocupări intense ... în legătură cu examinarea persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare condominii și implicit să obțină certificatul de atestare profesională (care în mod normal se eliberează în condițiile prevăzute de art. 10(6) din Legea 196/2018, și anume în baza certificatului de calificare profesională, a certificatului fiscal și a cazierului judiciar).

     Dar pentru că în Primăria Brăila ori nu s-a auzit de normele de tehnică legislativă, ori pentru că nu-i interesează acest aspect, în vara anului curent a fost emisă o hotărâre consiliu local prin care s-a stabilit un regulament privind „organizarea și desfășurarea examenului de atestare pentru administratori condominii” – că așa or fi citit ei în Legea 196, care a intrat în vigoare în urmă cu mai bine de 5 ani, și anume că primăriile trebuie să organizeze examene de atestare. Iar dacă n-au citit așa, înseamnă că legea nu contează pentru cei din Primăria Brăila, important fiind doar ce consideră ei că trebuie făcut și implicit ce trebuie legiferat la nivel local. Acest fapt fiind dovedit și de mențiunile cu privire la articolele de lege care au stat la baza acestei hotărâri, unde sunt amintite doar alineatele (1) și (5) ale art. 10 din Legea 196/2018 – deci primarul municipiului Brăila (pentru că inițiativa îi aparține) n-a vrut să vadă fix alineatul (6), unde sunt prevăzute documentele care stau la baza eliberării atestatului. Ar mai fi de spus că prezentul regulament, emis în data de 31.07.2023, îl înlocuiește pe cel aflat în vigoare încă din anul 2011, de unde rezultă că apariția și intrarea în vigoare a Legii 196/2018 nu le-a surescitat deloc interesul.   

     Pe scurt, conform acestui regulament, procedura pe care trebuie s-o traverseze o persoană în vederea obținerii atestatului de administrator condominii, prevede că persoana interesată trebuie în primul rând să depună la primărie o serie de documente, printre care se află: curriculum vitae; adeverință medicală din care să rezulte ca este apt din punct de vedere medical; copii după cartea de identitate, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie (dacă este cazul), copii după actele de studii etc ... ca să fie treaba completă, mai rămânea să le ceară copii după pașaport și după actele membrilor familiei și ale apropiaților. După depunerea acestor documente, candidatul trebuie să treacă printr-o probă scrisă și una orală; în cadrul probei orale punându-se accent pe întrebări privind relația si colaborarea cu conducerea asociației de proprietari si cu membrii acesteia. (care o fi conducerea asociației de proprietari? ... asta aș vrea să-mi spună cei din Primăria Brăila ... dar și cu ce membri trebuie să colaboreze viitorul administrator ... membrii asociației, membrii CEX ?... în fine atribuțiile administratorilor se regăsesc în Legea 196/2018, le fel cu se regăsesc și atribuțiile președinților, pentru care cei din primărie nu par să fie interesați în a-și aloca timp la fel ca în cazul administratorilor.

     Membri comisiei de atestare sunt stabiliți de primar (corect, de altcineva de către cine?), iar printre rolurile îndeplinite de aceștia se numără: verificarea îndeplinirii condițiilor de participare la examen a solicitanților; stabilirea bibliografiei și a subiectelor pentru examen; corectarea și notarea lucrărilor scrise; comunicarea rezultatelor și primirea contestaților (care trebuie depus în maxim 24h de la data afișării rezultatului examenului) cât și transmiterea acestora către comisia de soluționare a contestațiilor.

     Acum nu pot să presupun că la atâta tevatură (prin care se încalcă prevederile Legii 196/2018) activitatea de administrare condominii din municipiul Brăila nu poate să tindă decât către perfecțiune, că doar ăsta poate fi motivul pentru care primăria se implică și alocă atât de multe resurse într-o astfel de procedură. Probabil așa se explică și evitarea asumării rolului de control pe care-l au, în sensul că poate consideră că prin acest regulament, au pus bazele și creat premisele unei bune activități de administrare a condominiilor, prin urmare nu mai este necesară și latura de verificare a asociațiilor (căci cu cu siguranță rolul de sprijinire și îndrumare și-l îndeplinesc la un nivel de invidiat).

 

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole